De toekomst van de club cultuur

De kans is groot dat jij in 2040 waarschijnlijk iedere zaterdagavond vanaf de bank toekijkt hoe jouw kids het uitgaansleven ontdekken. Misschien gaan ze elke vrijdag naar die underground club een paar straten verderop, of streamen ze dat toffe feestje in New York gewoon even via hun 3D bril. Maar wat gebeurt er met de club scene in de toekomst? Hoe kan de club cultuur overleven? We kijken even in de glazen bol…

Vooruitgang en kunst

Één van de manieren waarop de club cultuur volgens onder andere STRP festival programmeur Paul Gabriels kan blijven boeien, is door het te combineren met kunst. “Er heeft juist al veel innovatie plaatsgevonden, er worden steeds meer audiovisuele shows geboekt, die zijn in opmars. Op deze manier kunnen artiesten zich op een interessantere manier uiten." Denk bijvoorbeeld aan de prachtige kunstwerken bij Burning Man, of een VJ die met vette visuals samenwerkt met de DJ.

Steeds meer diversiteit
Ook al taalt de media altijd over de grootste namen uit de dance, toch begint ook duidelijk te worden dat er meer is dan ‘EDM’. Zo bleek uit onderzoek van NOS dat slechts 25% naar EDM feesten ging tijdens ADE, terwijl 55% house & techno verkoos en 20% op ontdekking ging naar andere stijlen. Die andere stijlen; Urban, alternatieve, drum&bass, deep-house, dubstep, trap, garage, tekno, psychedelic…het lijstje gaat maar door. De grenzen vervagen waar ook het uitgaanspubliek en het aanbod in de clubs steeds meer divers wordt. En dat kan niets anders ten gevolge hebben dan een groei in het aantal club feestjes. 

de-toekomst-van-de-club-cultuur-blog-you-enter-party-agenda

Massa vs intimiteit

Omringt door tienduizenden naar die ene DJ kijken. Meegaan in de massa. Dance is de afgelopen jaren geëxplodeerd in Amerika, en wij hier in Nederland pikken daar ook van mee, want ook hier is iedere zomer elk weekend een overkill aan festivals te vinden. Maar steeds meer mensen kiezen er liever voor om met een klein clubje vrienden naar een intiem feestje te gaan. Een kritisch publiek dat de komende 25 jaar steeds strenger selecteert welke club te uitkiezen.

Wat denk jij? Overleeft de Nederlandse club cultuur alle vooruitgang en ontwikkeling in de toekomst? Hoe dan ook, je hoeft er nu nog niet over na te denken. Geniet, en check gauw in onze party agenda welk feestje jij dit weekend onveilig gaat maken. 

House/club agenda