Drugs tijdens ADE – zijn we te tolerant?

Tulpen, hoeren en drugs. Drie dingen waar Amsterdam bekend om staat. Geen toerist die niet nieuwsgierig is naar de ‘Red Light District’, of stiekem altijd al eens wat wiet heeft willen proberen. In onze ogen een onschuldig iets. Nederland is tolerant. Maar iedereen die weleens op de dansvloer heeft gestaan weet dat het vaak niet bij een blowtje blijft. Elk weekend vliegen de XTC en MDMA’tjes je om de oren, in ieder donker hoekje snuift er wel iemand een wit poedertje weg en ook het alcohol verbruik blijft toenemen. Combineer dit met ’s werelds grootste dance evenement, Amsterdam Dance Event, en je hebt opeens de politieke aandacht voor ‘ons drugsprobleem’. Zijn wij in Nederland te gewend geraakt aan drugs en is het doodnormaal dat uitgaan gelijk staat met een pilletje nemen? Zijn we te tolerant?


Afgelopen week kwam in het nieuws dat ieder nachtdier in Amsterdam tijdens ADE 2015 maar liefst 5 pillen en een halve gram op zak mocht hebben. Een gedoogbeleid puur en alleen voor Amsterdam. Mocht de beveiliging je voorraadje ontdekken, dan volgde er nog net geen billenkoek of waarschuwend vingertje. Wel kans dat je er niet meer in mocht, maar geen strafblad of vervolging dus, ook al is harddrugs nog steeds verboden. Het is een grijs gebied, waar het uitgaanspubliek lustig gebruik van maakt. Maar slaat dat niet te hard door? Vergeten we met z’n allen niet te genieten van de muziek?

Er zijn genoeg party animals die op een paar biertje en een spa rood een fantastische avond hebben. Sommige mensen gaan puur voor de beleving, om omringt door andere liefhebbers even helemaal in de muziek te verdwijnen, om hun favoriete DJ te zien en met vrienden het leven te vieren. Anderen gebruiken daar graag een pilletje, snuif of andere drug bij. Iedereen is vrij in die keuze, en dat maakt Nederland zo fijn. De vrijheid. De vrijheid, die gecombineerd met de prachtige ADE conferentie ieder jaar weer 350.000 bezoekers naar Amsterdam trekt. Onder hen een hoop buitenlanders. Thuis hebben ze een zero tolerance beleid, hier in Nederland experimenteren ze er op los. En daar ligt het gevaar. Vrijwilligersproject Unity, dat voorlichting geeft over veilig drugsgebruik, zette er een handig en informatie filmpje voor online: 


Afgelopen donderdag, tijdens de ADE conferentie, werd ons Nederlandse drugsbeleid besproken door onder andere Tweede Kamerleden van D66, CDA, de festivaldirecteur van ID&T en journalist Aron Friedman. Conclusie? Alleen maar roepen dat het illegaal is, lost niets op. De sleutel tot veilig drugsgebruik is goede voorlichting. En ook de media speelt hierin een duidelijke rol. Er moet worden geëvalueerd, een wederwoord komen van gebruikers. Wat gaat er goed, wat gaat er minder goed? Hoe kunnen organisatoren de risico’s beperken, en hoe kan de politiek in een debat verder kijken dan ‘het is verboden’? Door samen te werken, goed voor te lichten en genoeg mogelijkheden te bieden om drugs te laten testen.

Meer info over verantwoord drugsgebruik? Check www.drugsenuitgaan.nl.
Na al het ADE geweld zin om het even wat rustiger aan te doen? Dat betekend niet dat je op je bank hoeft weg te rotten. Check onze concerten categorie in de party agenda en ga voor indie of alternatief! 

Indie / Alternatief Agenda